Witam,
jest to mój pierwszy post na forum i pierwsza próba przyłączenia się do rozwoju Kadu (z którego korzystam od ponad 2 lat i chciałbym się jakoś odwdzięczyć;)).
Pobrałem już źródła i wydzieliłem katalog kadu-core/misc, a w nim utworzyłem pliki:
base.h - przeniosłem tu wszystkie dyrektywy #include z misc.h. Plik ten jest dołączany we wszystkich nowotworzonych plikach *.h
klasy przeniosłem do plików:
choose_description.cpp/choose_description.h
create_notifier.cpp/create_notifier.h
image_dialog.cpp/image_dialog.h
image_widget.cpp/image_widget.h
token_dialog.cpp/token_dialog.h
a w misc.cpp/misc.h pozostają jeszcze nieposegregowane funkcje.
Przeszukałem pliki źródłowe, w których dołączony jest misc.h/misc.cpp przy użyciu komendy:
Kod:
find $HOME/kadu -type f -print0 | xargs -0 grep -l '#include "misc.h"'
która zwróciła odpowiednio 227 i 2 zależne pliki.
zamieniłem w nich ciąg misc.h na misc/misc.h i podobnie dla .cpp:
Kod:
find $HOME/kadu -type f -print0 | xargs -0 grep -l '#include "misc.h"' | xargs perl -pi -e 's/"misc.h"/"misc\/misc.h"/g'
dodatkowo w misc.h znajdują się deklaracje "#include" wszystkich nowych plików tak, aby były spełnione stare zależności.
Teraz Kadu kompiluje się bez problemów z nowym "rozkładem". Pozostaje jeszcze uporządkowanie reszty plików misc.h/misc.cpp, ale zanim do tego przejdę chciałbym uzyskać jakąś aprobatę, ze jestem na właściwej drodze;) i może odpowiedzi na pytania (choć nie wiem czy nei pwoienienem w innych działach o to pytać):
Jakie jest obecnie przyjęte kodowanie plików źródłowych w projekcie Kadu?
Czy istnieje sposób dynamicznego tworzenia CMakeLists.txt? Do tej pory edytowałem go ręcznie
Czy jest jakiś łatwy sposób utworzenia pliku .kdevelop czy muszę po prostu stworzyć nowy projekt?
Z góry dziękuję za odpowiedź.